nieuws 16 Slaapstrandhuisjes

Texel is en moet zich blijven onderscheiden van de rest van Nederland wil het zich niet uit de markt prijzen. We moeten uniek blijven, maar dan zullen we toch enkele al te enthousiaste ondernemers terug moeten fluiten. Voor het gevoel is ons eiland vaak hartstikke vol en druk. We kunnen bijna overal op het hele eiland een huisje huren, kamperen, in een hotel logeren, een chalet huren en voor logies met ontbijt ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Het strand en langs de dijk zijn de enige plekken nog, waar we niet kunnen logeren en dat moet zo blijven. Wat de rest van Nederland doet langs de kust moeten ze zelf weten, maar van het Texelse strand blijven we af.

Een nieuwe doelgroep wordt er geroepen, maar wie dat is weet niemand. Nu zeggen strandpaviljoenhouders dat de strandhuisjes vaak leeg staan en dat ze ieder jaar huur mislopen en dat het onderhoud geld kost. Oh, wat zijn we zielig. Ondernemers die zo nodig denken dat er nog bedden/slaapplaatsen genoeg weg te geven zijn, kunnen beter met de eerstvolgende boot vertrekken en hun heil ergens anders gaan zoeken. De bedden/slaapplaatsen die er nog over zijn om te verdelen, mogen slechts uitgegeven worden aan kleinschalige projecten of kunnen gebruikt worden voor kleine uitbreidingen bij particuliere ondernemers. Nieuwe bungalowparken en hotels zijn niet meer welkom, daar is Texel inmiddels mee verzadigd en strandslaapplaatsen moeten we niet willen. Strandpaviljoenhouders onder aanvoering van de heren Rõpke van Paal 17 en Gerard Zoetelief uit De Koog ( zij waren beiden aanwezig afgelopen dinsdag bij de commissievergadering in het gemeentehuis) lijken het wel geen malle moer te kunnen schelen dat het op Texel in de pieken en het hoogseizoen stervensdruk is, als zij maar meer kunnen verdienen. Zij vragen meteen maar 400 tot 800 slaapplaatsen extra aan en voordat je het weet kan het weer niet uit en dan zal er om meer uitbreiding gevraagd worden. Zo gaat dat op Texel al jaren en zo zal het wel blijven ook met de rupsjes nooit genoeg.

Als u meer wilt zien, kijk dan eens op www.landal.nl/strandhuisjes .Des te meer een reden voor de raadsleden om alvast in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied vast te laten leggen dat slaapplaatsen op het strand uit den boze zijn. Als u daar nu geen gebruik van maakt, dan zal men blijven janken en zeuren. Nu vastleggen, dan komt het tenminste de eerste tien jaar niet meer op de agenda.

Het bestuur van 10 voor Texel.