Nieuws 24 – Teloorgang

Teloorgang
 

De teloorgang van ons eiland gaat met rasse schreden verder. Het aantal slaapplaatsen groeit als kool en het landschap versteend steeds meer.  Het “unieke” van Texel holt achteruit. Volgens ons is er geen houden meer aan, en heeft de gemeente deze teloorgang niet meer in de hand. Het is een aantal jaren al ingezet toen de gemeenteraad er voor heeft gekozen om het aantal bedden voor logies en ontbijt niet meer mee te tellen in de slaapplaatsentelling.  Moet je eens zien wat er nu in deze sector explosief gebeurt. Vervolgens mochten alle recreatiewoningen hun oppervlakte vergroten en je kan ons niet wijsmaken dat hierdoor het aantal slaapplaatsen niet toeneemt. Maakt voor de gemeente niets uit, want een recreatiewoning, ongeacht de grootte, wordt mee geteld in de telling voor 5 bedden. Er zijn legio huisjes met 2 of 4 slaapplaatsen ( werd per huisje voor 5 geteld ) die nu dusdanig zijn vergroot tot 8 of zelfs meer slaapplaatsen, maar de telling per huisje blijft steken op 5 slaapplaatsen. Moet je ook eens gaan kijken wat er verschijnt, bij ’t Hoogelandt , landhuizen, zo groot, met minstens 8 tot 10 slaapplaatsen elk en de gemeentelijke telling blijft steken op 5 slaapplaatsen per landhuis.

Waar wij ook van zijn geschrokken, is de aanbouw bij hotel De Strandplevier in De Koog. Het lijkt wel 3 of 4 keer groter te worden dan het bestaande hotel. De massaliteit van het bouwwerk is enorm voor deze plek. Het heeft allemaal te maken met de vooruitgang en die moet je niet tegenhouden. Daar kunnen wij deels in meegaan, maar tegenwoordig gaat alles in de overtreffende trap. De ondernemer moet niets in de weg worden gelegd en de gewone burger is vaak de dupe hiervan.

En hoe zit het met de Kernwaarden van Texel? Je zou toch zeggen dat het Hogeberg gebied de hoogste prioriteit heeft om dit gebied met eerbied te behandelen. Niets is minder waar, kijk maar wat er aan het Doolhof is gebeurd. Nu is het Skillepaadje weer aan de beurt. Daar komen 20 parkeerplaatsen bij een yoga centrum ( onbegrijpelijk dat dit door de gemeente wordt geëist ) . Vervolgens wordt aan het bestaande huis een stuk aangebouwd dat bijna even groot is als wat er nu staat. Zogenaamd voor eigen bewoning en kantoor.  Er komt echter ook logies met ontbijt voor maximaal 6 personen. Dus in het open landschap bestaat de mogelijkheid om je huis enorm uit te breiden voor logies met ontbijt. Wij denken dat nu het hek volledig van de dam is. Allemaal legaal, alles volgens het bestemmingsplan Buitengebied, maar wij betreuren deze ontwikkelingen ten zeerste. Gevoelsmatig wordt hier totaal geen rekening gehouden met De Kernwaarden.

Tenslotte vinden wij het jammer dat er volgend jaar op héél Texel parkeergeld moet worden betaald. Vooral bij de strandslagen is ons een doorn in het oog. Een groot aantal politici en het college van B en W en een groot aantal ondernemers van TOP zijn allemaal besmet geraakt met het Dagobert Duck virus. Halen wat er te halen valt, die toeristen komen toch wel. De gemoedelijkheid  op Texel gaat verdwijnen, het draait alleen nog maar om geld, geld en nog eens geld. En allemaal onder het mom dat het goed is voor het toerisme. De verstening, asfalt, beton en verkeersborden zullen toenemen.

Texel wordt er niet mooier op en het is tevens betreurenswaardig dat er voor vernieuwende projecten ( slaapplaatsen ) misschien de mogelijkheid wordt geboden om buiten de concentratiegebieden te gaan bouwen. Moet volgens ons niet gebeuren; laat de Waddenkant zoals het is. Houden we tenminste nog een stukje uniek Texel over. Hopelijk gaat de gemeenteraad een juiste beslissing hierin nemen.

Het gevaar loert aan alle kanten. Dat hebben we pas nog weer gezien en gehoord wat men in Den Haag voorstelde om de duinen en het strand van bouwwerken te voorzien.  Hoe gek wil je het hebben. En dan is er nog iemand van de overkant die steeds maar proefballonen oplaat om windmolens op Texel te plaatsen. Dan weer in de Dennen en nu weer bij de Mok. We moeten ons vooral niet laten beïnvloeden door individuen die hier niets te zoeken hebben. Wij willen niet te negatief overkomen, maar zien de toekomst voor ons eiland toch zeer zorgelijk tegemoet. Het cijfer 10 hadden we ons eiland willen geven, maar het zit er helaas niet meer in.

Het bestuur van 10 voor Texel.