Nieuws 26 – Meibrief 10 Voor Texel

                                                                       NIEUWSBRIEF MEI 2016

 Den Burg, 31 mei 2016

 Beste  leden/donateurs

Lonely Planet

Van harte gefeliciteerd met de vermelding van Texel in Lonely Planet. Maar moeten we daar echt zo blij mee zijn? Wij willen natuurlijk niet als een chagrijnige vereniging genoemd worden, die overal iets over heeft te mekkeren. Toch zijn wij heel sceptisch over deze vermelding, want wat de gevolgen zullen zijn voor Texel en zijn bewoners is niet in te schatten. Dat het drukker gaat worden is buiten kijf. Je houdt je hart vast als deze drukte uit de hand gaat lopen. Het aantal slaapplaatsen is natuurlijk al lang de 45.000 gepasseerd en Texel is nooit “vol”. 25 Jaar geleden stond er al in de Texelse Courant dat de gemeente bij recente tellingen tot de conclusie kwam dat het aantal slaapplaatsen 42.896 bedroeg. Als dan nog de bedden worden bij geteld die volgens bestaand goedgekeurde plannen mogelijk zijn, dan zit men al op 47.162!!!!! En nu in 2016 zitten we volgens de gemeentelijke telling nog steeds onder de 45.000 bedden. Dit klinkt voor ons niet meer geloofwaardig als je ziet hoeveel bungalows en zomerhuizen met 8 tot 10 bedden de laatste tien jaren erbij zijn gekomen. Talloze!!! Voor al deze grote verblijven telt de gemeente 5 slaapplaatsen per verblijf.

En wat te denken over de slaapplaatsen die niet meegeteld worden in het aantal geregistreerde bedden. Zoals logies met ontbijt waarin een explosieve groei is ontstaan. En nu is er ook Airbnb. Er is totaal geen zicht op hoeveel slaapplaatsen dit veroorzaakt op Texel. Bruine vloot, cruiseschepen in de haven van Oudeschild, allemaal niet geregistreerde bedden, maar de aanwezige gasten zwermen wel uit over ons eiland. Binnenkort zullen wij de gemeente schrijven en vragen of zij weten wat het werkelijk aanwezige aantal bedden bedraagt. Het zal geen eenvoudige opgave worden, maar volgens ons toch noodzakelijk om alles bestuurlijk in de hand te houden. De leefbaarheid van de bewoners kan nog meer in het geding komen bij toename van het aantal toeristen.

Hogeberg gebied.

Wij hebben per mail de gemeente gevraagd of het toegestaan is om een yurt te plaatsen in het zo kwetsbare Hogeberg gebied. Het is natuurlijk geen gewoon kampeermiddel, de yurt heeft een doorsnee van 8 meter en moet volgens 10 voor Texel beschouwd worden als een sta-caravan of een chalet en daar gelden andere regels voor. Inmiddels heeft de gemeente aangegeven dat deze yurt niet past in het landschap en inderdaad als een bouwwerk moet worden beschouwd.

Windmolens.

Er wordt door enkele mensen gezocht of er draagvlak onder de bevolking is voor het plaatsen van 3 tot 6 windmolens met een hoogte van 100 meter Een lugubere gedachte voor 10 voor Texel.

 

De Stichting Kernwaarden op Texel is ook een geducht tegenstander van deze ontwikkelingen en wij staan volledig achter hen. We moeten het meer zoeken in isoleren, zonnepanelen en misschien ook nog getijdenstroom. Wij hebben al eens eerder aangegeven dat als men zo nodig windmolens wil, men moet proberen te participeren in windenergie op zee of in Friesland. De Stichting Kernwaarden heeft aanbevolen om  windenergie uit de Wieringermeer te halen, want daar zullen nog een aantal molens geplaatst gaan worden. Het “draadje” waar de stroom doorheen moet ligt er al.

 Met vriendelijke groeten, het bestuur van 10 voor Texel.