nieuws 39 – 30km zone

College van B en W en alle raadsleden gemeente Texel.

Den Burg, 26 maart 2019

Onderwerp: 30km zones

De brancheorganisatie van de auto- en fietsindustrie Rai Vereniging, wil dat 30km/u de nieuwe standaard wordt voor wegen binnen de bebouwde kom. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede en vermindert de geluidsoverlast, zegt Rai.

Nieuwe vervoersmiddelen als e-bikes, elektrische scooters, steps en fietsen met zowel kinderkarretjes als hondenkarretjes en solexen hebben allemaal een andere snelheid. Aangezien het steeds drukker wordt in onze dorpen, kunnen wij volledig dit advies ondersteunen voor al onze dorpen op Texel. Zodra je de dorpen binnenkomt zou dit al van toepassing moeten worden. Het scheelt ook nog eens flink in het aantal verkeersborden. We hebben er veel minder nodig. Via de radio hoorden wij dat bijvoorbeeld Enkhuizen, waar ook grote stromen toeristen komen, de snelheid al heeft aangepast naar 30 km. Hoe de bevindingen zijn, is bij ons niet bekend, maar wij denken dat het een welkome uitkomst is voor alle inwoners van de dorpen, vooral voor de inwoners van de toegangswegen van de dorpen. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die zich niet aan de gewenste snelheid houden, maar dat is een kwestie van handhaven en snelheidscontroles uitvoeren.

Wij hopen dat u hier snel stappen voor gaat ondernemen en niet op de lange baan gaat schuiven. Heel veel inwoners zullen ermee gebaat zijn.  Wij gaan er vanuit dat u hier serieus naar gaat kijken en rekenen op een uiterst serieus onderzoek.

Met vriendelijke groeten, het bestuur van 10 voor Texel

M. Stam, voorzitter                                        D. Alderlieste, penningmeester